sâmbătă, 18 februarie 2017

Foster a proiecta o nouă stație de metrou din Bilbao

 Întinzându-se aproximativ 15 kilometri de-a lungul văii înguste a râului Nervion, Bilbao este un oraș mare, care nu oferă totuși senzația de metropolă, dimensiunile sale urbane acaparând, pe rând, o serie de comunități locale disparate. Versanții înverziți ai munților din apropiere se văd chiar și din centrul orașului, deasupra siluetelor clădirilor înalte. Prosper și modern, cu un centru istoric aglomerat și atractiv, înconjurat din toate părțile de fabrici și zone industriale, Bilbao s-a reinventat începând cu anii 1980 - 1990, când a renunțat la vechile îndeletniciri industriale tradiționale. Oțelăriile și șantierele navale au fost transformate în centre de conferință ultramoderne și apartamente de lux, iar Museo Guggenheim, inaugurat în 1997, a aprins scânteia unei explozii turistice surprinzătoare.
Noua linie de metrou și celebrarea a 700 de ani de existență în anul 2000, au adus după sine dinamismul necesar impulsionării programului de reabilitare. Astăzi, Bilbao este cel mai mare oraș al Țării Bascilor, cu o populație de aproximativ 450.000 de persoane, și capitala provinciei spaniole Bizkaia. Cuprinde, în plus, câteva din restaurantele de cea mai bună calitate din Spania și găzduiește o populație prietenoasă, cu un spirit patriotic cum rar ni se întâmplă să vedem.


Sistemul de transport subteran, metroul, a oferit arhitectilor si constructiilor posibilitati cu totul speciale de exprimare. Unele dintre statiile si liniile de metrou din Europa sunt greu de descris in cuvinte.
Fie ca sunt adevarate opere de arta, asa cum este metroul din Moscova, deja celebru pentru arhitectura sa, fie in cazul altora, imaginatia a fost lasata libera. Cateva din rezultatele imaginatiei sunt prezentate de L'Internaute, in selectia de imagini de mai jos.

Asa arata statia de metrou T-Cenralen din Stockolm. Statia este acoperita cu fresce gigantice, peretii sunt neregulati, ceea ce da nastere la jocuri de lumini si umbre spectaculoase, in contrast cu sistemele ultarmoderne de transport si dotarile pentru acces.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu